"Tengerszem hártyás jegén táncolsz, hóval borított jegenyefenyõk alatt. A hó szinte izzik körös-körülötted, gyöngéd kékre halványítva az éjjel feketéjét, a telihold elmosódik a párában, és mintha higanyezüstöt verítékezne, szellemképesek a csillagok, s oly közel hajol az ég a földhöz, hogy már-már összeölelkezik vele. Rideg gyönyörûség, téli mese. Az életed. Táncolsz, félszegen, attól tartva, hogy beroppan alattad a vékony jég, táncolsz, részegülten, már nem törõdve a jeges mélységgel, s egyszer csak felemelkedsz. Felujjongsz, hiszen szárnyalsz, ám ekkor elbotlasz, kékre-zöldre ütöd magad, de felkelsz, és kezded elölrõl, és folytatod, amikor megroppan a jég, és térdig merülsz a vízbe, kibotorkálsz és táncolsz, mígnem merevre fagynak a csontjaid, táncolsz lassulón, hanyatlón, s ha kibírod, felébred a Nap és megmelenget."

[Vavyan Fable. In: Jégtánc]

A bejegyzés trackback címe:

https://selenidea.blog.hu/api/trackback/id/tr775967747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilona 2009.08.26. 19:19:36

Nagyon szép az idézet, fantáziadús. Csodaszépek a befejezö mondatok. Álmomban egyszer éreztem ilyet, a Nap melegét... "ám ekkor elbotlasz, kékre-zöldre ütöd magad, de felkelsz, és kezded elölrõl, és folytatod" - erröl eszembejutott egy írónak a tanácsa, - nem emlékszem már, kitöl - de azt mondta, vegyük a kisgyereket példaképül, mindig elesik és mindig feláll, hogy újra elinduljon és ö is szinte repül a boldogságtól, ha sikerült.

Selene 2009.08.27. 13:09:36

Nekem pedig ez: " Az ember nem tökéletes, de csillagot hordoz tenyerében és néha elesik. De felkel újra és vérző térdekkel viszi azt a csillagot tovább." - ne kérdezd, ki írta, mert most nem tudnám megmondani. Még gimnáziumban olvastam egy antológiában és annyira megtetszett, hogy megjegyeztem.
süti beállítások módosítása